Maansverduistering 16 mei 2022

Op 16 mei 2022 zal voonamelijk vanuit Noord- en Zuid-Amerika, maar ook vanuit Europa, Afrika en delen van Azië gezien de maan in de schaduw van de aarde bewegen, een maansverduistering!

Waarnemen vanuit België, Brussel

In België is het begin van de verduistering zichtbaar. De maan trekt de bijschaduw van de aarde binnen omstreeks 3.32 uur onze (zomer)tijd. De verduistering in de bijschaduw is erg zwak en nauwelijks met het blote oog waarneembaar. Pas wanneer de maan contact maakt met de kernschaduw van de aarde om 4.27 uur begint de verduistering zichtbaar te worden. De maan staat dan op een hoogte van ongeveer 9,5° in het zuidwesten. De totale maansverduisering wordt zichtbaar wanneer de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde bevindt omstreeks 5.29 uur. Deze fase vindt zeer laag bij de horizon plaats bij maansondergang. Een hogere waarneemplek en een vrij zicht op de zuidwestelijke horizon is noodzakelijk om de maan nog waar te nemen. Voor Brussel zal de maan maximaal verduisterd zijn om 5.50 uur wanneer de maan nog nauwelijks boven de horizon staat. Luttele minuten later gaat de maan onder en eindigt voor ons de verduistering. De maximale verduistering om 6.11 uur en het einde is hierdoor niet zichtbaar vanuit België.

Totale maansverduistering

De totale maansverduistering is volledig zichtbaar vanuit Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en de westkust van de Verenigde Staten.

Kaart maansverduistering 16 mei 2022 NASA
Zichtbaarheid totale maansverduistering 16 mei 2022 op wereldschaal (Fred Espenak/NASA).